Haber

HDP’nin “Gizli Tanığın Zararlarının Araştırılması” Önerisi AKP ve MHP Milletvekilleri Tarafından Reddedildi

HDP’nin “gizli tanıklığın hukuka verdiği zararın soruşturulması” önerisi, TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Temmuz ayında Kobani komplo davasının bir duruşmasında Cumartesi ve Pazar günleri tanıkları alıp dinlediklerini gördük. Daha sonra arkadaşlarımızın huzuruna çıkıp ses kaydı almaya çalıştıklarını gördük. Kaydedildi. Olur mu? Yanınızda olmayan bir tanık olacak mı?

HDP’nin daha önce “gizli tanıklığın hukuka verdiği zararların ortaya çıkarılması” amacıyla sunduğu araştırma önergesi bugün TBMM Genel Kurulu’nda diğer önergelerden önce görüldü.

“GERÇEKTEN HUKUKİ OLANLARA SORUYORUM; SORU SORMAYACAK ŞAHİT VAR MI?”

HDP Kümelenmesi adına Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, önergeyi açıklamak için konuştu. Kerestecioğlu, “Kobani kumpas davasında da, HDP kapatma davasında da çok tanık beyanı gördük. Mesela Kobani kumpas davasında yani yargılamada, duruşmada, duruşmada görgü kuralları var. Nitekim bu davalarda sıkıyönetim mahkemelerinden bu yana görmediğim uygulamalarla karşılaşıyorum.”Temmuz ayındaki bir duruşmalarında Cumartesi ve Pazar günü tanıkları alıp dinlediklerini gördük. Sonra arkadaşlarımızın önüne gelip ses kaydını dinletmeye çalıştılar. Gerçekten hukukçu olanlara soruyorum; soru sorulmayacak tanık var mı? Karşınızda olmayan tanık var mı?” ‘Şahitleri saklasak da dinlesek de dinlemesek’ gibi bir tavırları var” dedi.

“HECRET TANIKLIK BİR FETÖ YÖNTEMİDİR”

CHP Grup adına söz alan Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, “Bir zamanlar bir savcınız vardı, zırhlı araçlarla dolaşan, savunma ordusu tarafından korunan çok değerli bir savcınız vardı. Bildiğiniz gibi ismi geldi aklıma. hızla Zekeriya Öz, takip ettiği Zekeriya Öz, bütün davalara gizli tanık koydu, hatta o kadar ileri gitti ki, müştekiden gizli tanık bile çıkardı, şimdi sözüm FETÖ ile mücadele ediliyor. FETÖ ile uğraş sadece FETÖ’cüleri tutuklamak değil, FETÖ yaklaşımından, FETÖ yönteminden vazgeçmektir.Bu gizli tanıklık FETÖ’nün bir yöntemidir ve bu süreçte tüm siyasi davalarda bu FETÖ yöntemi uygulanmış ve gizli tanıklar çıkarılmıştır. Bu siyasi davaların çoğuna yerleştirildi” dedi.

“HDP’NİN KÜMELENME ÖNERİSİNE OLUMLU OY VERİN EN AZINDAN SADECE FETÖ ÜYELERİNİ TUTUKLAMAK İÇİN BU ANLAYIŞLI İLAVEYİ BIRAKTIĞINIZIN İSPATIDIR”

Gizli tanıklığın yargı sürecinde asla kullanılmaması gereken bir uygulama olduğunu ifade eden Bingöl, “Bazı Avrupa ülkelerinde zımni şahitlik kurumu var. Mesela Almanya’da çok sınırlı kullanılıyor, nerede? Ne zaman yapılıyor? suç örgütleri söz konusu olduğunda, bu örgütlerle ilgili olarak kullanılmaktadır.Türkiye Sadece hata yapmak, haksız yere tutuklatmak, cezalandırmak için birileri tarafından oluşturulmakta ve zımni şahitlik kurumu sadece siyasi amaçlarla kullanılmaktadır. Türkiye, sadece FETÖ’cüleri tutuklamak dışında bu zihniyetten vazgeçtiğinizin en azından kanıtı olarak grubun önerisine olumlu oy verin. Siz de rahat olun, bu anlamsız, korkunç uygulama da son bulacaktır” dedi.

“AYM’NİN GİZLİ TANIK BEYANINDA, HAKKINDA DELİL OLARAK KABUL EDİLEN TESPİTLER VAR”

HDP’nin önerisi üzerine AKP Kümesi adına son sözü İstanbul Milletvekili Abdullar Güler söyledi. Güler, Anayasa Mahkemesi’nin kararına atıfta bulunarak şunları söyledi:

“Anayasa Mahkememizin 28 Aralık 2021 tarih ve 2020/14339 sayılı kararında sadece zımni tanık beyanının delil olarak kabul edilip edilemeyeceğine dair tespitler bulunmaktadır. Burada başvurucu mevcut AİHM içtihatları dikkate alınarak tanık yararı nedeniyle iç tanığın ifadesine yeterli itiraz hakkının tanınmaması, sanıkların adil yargılanma kapsamındaki haklarının dengelenmediğini belirtmesi ve tanık sorgulama hakkının kapsam dahilinde olmadığı sonucuna varılmıştır. Anayasa’nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkı ihlal edilmiştir.

HDP’nin önerisi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Kaynak: ANKA / Günümüz

haber-efeler.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu