Ramazan ayında susuzluğu önler, son günlerde talep arttı
Ramazan ayının vazgeçilmezleri arasında yer alan meyan kökü, susuzluk hissini bastırdığı için yoğun talep görmektedir.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte meyan köküne talep arttı. Birden fazla kullanım alanı bulunan meyan kökü, bir yandan kaynatılıp içilirken, diğer yandan da şerbeti yapılarak damağı şenlendiriyor. Meyan kökünden yapılan çay, üst solunum yolu enfeksiyonlarına ve öksürük gibi rahatsızlıklara iyi gelirken, şerbeti susuzluk hissini bastırdığı için ramazanın ortasındadır.
yapımı çok pratik
Püskül şeklindeki meyan kökü akan suda kısa bir süre yıkanarak tozdan arındırılır. Rengini ve tadını vermesi için temiz bir tülbente sarılarak tencereye konulan iki litre su içinde bırakılır. Burada 3-4 saat bekletilen meyan kökü saksıdan çıkarılır. Yerleştirilen meyan kökü miktarı ve istenilen demleme seviyesi bekleme süresini belirler. Ancak mayalanmış ise su ilave edilerek açılabilir. Elde edilen şerbette kalıntı olabileceği düşünülerek kullanılan tülbentin bir modülü tel süzgeç üzerine yerleştirilerek tekrar süzme işlemi yapılır. Netliği korumak için, tabanın parmak kalınlığında tortul bir kısmı yıkama işlemine katılmaz. Servis edileceği sürahiye aktarılırken yüksekten dökülerek köpürtülür ve servise hazır hale getirilir.
“Su ihtiyacını azaltan bir ürün”
Aktar Orhun Özfidancı, meyan kökünden yapılan şerbetin susuzluk ihtiyacını azalttığını söyledi. Ramazan ayında da çok hoş bir şerbet yapılır, su ihtiyacını azaltan bir üründür. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte meyan köküne talep arttı. Hem şerbet olarak hem de ramazan ayı hava geçişlerinin olduğu bir aya denk geldiği için meyan kökü ilgi görüyor. Antioksidan bir üründür ve demlenebilir. “Meyankökü kısmı da soyulup emilebiliyor. Eskiden çocuklara hediye olarak verilirdi. Ama şimdi faydası öğrenilince kıymetleniyor. 10 lira, porsiyonlar halinde 5 lira” dedi. – SİVAS