Manisa’da 37’nci Ahilik Haftası Kutlamaları Başladı
(MANİSA)- Manisa’da 37’nci Ahilik Haftası kutlamaları başladı. Leblebici İbrahim Karcıoğlu’na yılın ahisi beratının verildiği törende Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, ahilik örgütlenmesin önemine değinerek, “Haksız rekabetle mücadele, mesleki eğitim sistemimizin geliştirilmesi, güçlendirilmesi ve özendirilmesi için yönetime geldiğimiz ilk andan itibaren çok çalışıyoruz. İnanıyorum ki bu şekilde genç işsizliğini azaltacak, daha üretken ve daha güçlü bir ülke olma yolunda ilerleyeceğiz” dedi.
Manisa’da Ahilik Haftası, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk anıtına çelenk sunulmasıyla başladı. Kutlama programı, Vali Enver Ünlü’nün ziyaret edilmesi ve kortej yürüyüşü ile devam etti. Programa Enver Ünlü, Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Burak Deste, Genel Sekreter Yardımcıları Pınar Mine Hacıalibeyoğlu ve Ali Kılıç, Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
“Ahilik esnaf ve sanatkar teşkilatı olarak bizim kökümüzdür”
Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hasan Geriter, “Ahilik esnaf ve sanatkar teşkilatı olarak bizim kökümüzdür. Dünyada ilk meslek örgütlenmesidir. Bugün üyelerimize verdiğimiz hizmetlerin birçoğu geçmişte ahi hocalarının yaptığı işlerin bugüne yansımasıdır. Ahilik kültürünü bizler çok iyi anlamalı, daha sonra da bütün dünyaya tanıtmalıyız. Bu değerlerin her biri iş hayatında kalıcı başarılar için vazgeçilmezlerimizdendir” diye konuştu.
“Bu kültür Anadolu’nun en ücra köşelerine kadar yayılmıştır”
Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek ise ahiliğin bu toprakların ilim, irfan ve erdemle yoğrulmuş önemli bir esnaf yardımlaşma ve dayanışma kültürü olduğunu vurgulayarak, “Bu kültür, Anadolu’nun en ücra köşelerine kadar yayılmıştır. Hünkar Hacı Bektaş Veli’den Ahi Evran’a, Ahi Evran’dan Anadolu’da bu geleneğin öncüsü olan tüm değerli büyüklerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. Usta-çırak ilişkisinin önemine vurgu yapan bir meslek teşkilatı olarak Ahilik Kurumu; tüm ticari faaliyetlerin ahlaki değerler doğrultusunda işlemesini, çalışma yaşamında doğruluk, dürüstlük ve liyakat çizgisinden ayrılmadan üretim yapılmasını savunur. Ayrıca, esnaf ve sanatkarlarımızın mesleklerinde yükselmelerine olumlu katkıları bulunan bir kültür mirasımızdır” dedi.
“Burada bulunmak benim için özel bir anlam taşıyor”
Çarşı esnafından ‘Tıraşçı Ahmet’in oğlu olarak kardeşçe paylaşmanın, emeği, yetkinliğin ve usta-çırak ilişkisinin önemini çok iyi bildiğini söyleyen Başkan Zeyrek, şöyle devam etti:
“Bu nedenle bugün burada bulunmak benim için özel bir anlam taşıyor. Bizler, bu kıymetli mirası yaşatmak, geleceğe olan sorumluluklarımızı hatırlamak ve ulusal değerlerimizden biri olan Ahiliği korumak ve sürdürmek için bir aradayız. Ahilik gibi bir kardeşlik örgütlenmesine en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde haksız rekabetle mücadele, mesleki eğitim sistemimizin geliştirilmesi, güçlendirilmesi ve özendirilmesi için yönetime geldiğimiz ilk andan itibaren çok çalışıyoruz. İnanıyorum ki bu şekilde genç işsizliğini azaltacak, daha üretken ve daha güçlü bir ülke olma yolunda ilerleyeceğiz. Tıpkı Ahilik teşkilatının kurulduğu dönemdeki Anadolu gibi kimsenin kimseyi ezmediği, etnik köken veya inanç farklılıklarından dolayı toplumsal barışı zedelemediği, bütün vatandaşlarımızın eşit değer gördüğü bir düzeni hem Manisa’mızda hem de Türkiye genelinde yaygınlaştırmak için hep birlikte çalışacağımıza eminim. İlk paranın basıldığı ve ilk ticaretin yapıldığı yerlerden birisi olan Manisa’mızda ahilik kültürünün ilkelerini koruyarak esnaflığı ve ticaret hayatını sürdüren herkesi saygıyla selamlıyorum.”
“Ahiliğin bizlere bıraktığı miras önemlidir”
Vali Vekili Mustafa Yılmaz ise “Toplumumuzu sarsılmaz temeller üzerine yerleştiren bir kurum olarak Ahiliğin bizlere bıraktığı miras önemlidir. 13. yüzyılda Ahi Evran-ı Veli tarafından kurulan ahilik teşkilatı ticaret, zanaat ve mesleğin ahlak ve doğrulukla kurumsallaşmış halidir. Tüketicinin korunmasından kalite standartlarına, mesleki yeterlilikten kooperatifçiliğe, piyasa gözetiminden mesleki örgütlenmeye bugünün modern iktisadi dünyasında önemli yeri olan değer ve kavramlar ahilik teşkilatları tarafından yüzyıllar önce benimsenerek uygulanmıştır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Şehzadeler Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından temsili şed kuşatma töreni gerçekleştirildi. Sonrasında ise yılın çırağı Ahmet Ensar Bayraktar, yılın kalfası Turan Hocaoğlu’na onur belgeleri takdim edildi. Son olarak ise yılın ahisi seçilen Kulalı Leblebici İbrahim Karcıoğlu’na ahi beratı verildi.